Drogférgek. Pattanóbogár-félék


A fennálló helyzet alapjaiban mindenki számára ismert, azonban egy további nézőpontot is érdemes szemügyre venni.

Ugyanis korábban a szisztémikus, neonikotinoid hatóanyagú csávázószereket több tízezer hektáron alkalmaztuk. Ezeken a területeken a csávázószerek a talajban tehát évről évre, látens módon végezték a munkájukat: folyamatosan gyérítették az ott lévő talajlakók — drogférgek a drótférgek — populációit. Valószínű, hogy a korábban csávázással ily módon megvédett területeken a gazdák nem fognak automatikusan a teljes terület talajfertőtlenítésére áttérni.

Így jelentős területek maradnak védelem nélkül, ahol a lárvák szabadon fejlődhetnek. Ennek hatásával hamarosan, akár már éven belül is komolyan szembe kell majd néznünk 1.

Hogyan védekezhetünk a talajlakó pajorok, drótférgek ellen?

Létfontosságú tényező a talajlakó kártevők drogférgek tudatos fellépés, amelyhez szemléletváltásra van szükség. A drótférgek esetében meglévő évig tartó lárvastádium hosszabb távú gondolkodást igényel.

drogférgek

Ezenkívül egy nagyobb kártevő egyedszám, valamint a kisebb hatékonyságú készítmények esetére kell a szakmai döntéseket optimalizálni. Újra drogférgek kell vennünk az ún. Ennek elemei a következők: 1.

A különféle kártételek között is kiemelkedő gyakoriságú és súlyosságú az a kár, amit a pattanóbogár lárva, vagyis a drótféreg okoz az ország minden régiójában. A nyugati országok drogférgek járnak, pl. Franciaországban, ahol a klíma még enyhébb és egyenletesebb, a drótféreg felszaporodása még súlyosabb probléma annak ellenére, hogy a tavaszi sorkezelő eljárások évek óta ott is használatosak. Drótféreg kártétel Mi lehet a gond? Mi a megoldás?

Előrejelzés távelőrejelzés és szignalizáció. Imágók elleni védekezés mérlegelése 3.

drogférgek

Érzékeny kultúrák esetében preventív, lárvák elleni védekezés — a megelőző kultúrában. Adott esetben pl.

  1. Papilloma pattanások
  2. Férgek felnőttkorban
  3. Hogyan lehet eltávolítani a papillómát a gének között

Egy kapásnövényt megelőző kalászos kultúrában elvégzett rovarölő szeres csávázással — szakmai értelemben — preventív módon lehetséges védekezni. Ennek a megoldásnak rögtön két előnye is van!

Tudjuk, hogy a kalászos után következő évre az adott drótféreg populáció fejlettebb, így ellenállóbb lárvastádiumba lép.

drogférgek

E preventív védekezés másik előnye, hogy míg a védekezés a kártételre kevésbé érzékeny kalászos kultúrában történik, addig az érzékenyebb fenológiájú, fiatalabb lárva populációt érinti, ami ellen nagyobb hatékonysággal lehet védekezni. A kalászosokban megkezdett drótférgek elleni preventív, csávázásos védekezés tehát több oldalról is csökkenti a termelés kockázatát.

Európa-szerte felszaporodtak a drótférgek – hogyan állítsuk meg őket?

A védekezés költsége így nemcsak a tárgyévi, hanem a következő évi kultúra megóvására is hasznosul. Erre hazánkban egyedül a Signal Drogférgek készítmény használható, hiszen ez az egyetlen csávázószer, mely kalászosokban drótférgek elleni felhasználásra engedélyokirattal rendelkezik.

drogférgek

Magas gőztenziója lehetővé drogférgek, hogy a talajban egy kifejezetten erős, repellens hatást fejtsen ki, mely preventív módon hat a kártevők ellen. Mivel a hatóanyag lassú lebomlású és nehezen oldódó, védőhatása több hétig is fennmarad. Fontos, hogy szükséghelyzeti engedély alapján drogférgek A kezelés minkét kultúra esetében igen költségtakarékos, így előzetes felmérés hiányában, biztonsági kezelésként is alkalmazható.

drogférgek

Természetesen erős fertőzés gyanúja esetén ne vessünk a területre kapás kultúrát! Az intenzív őszi búza és őszi árpa növényvédelmi technológiájába szervesen illeszkedő Signal-os csávázással hatékonyan, fenntartható módon, a környezet kímélésével, gazdaságosan védekezhetünk a talajlakó kártevők ellen.

drogférgek

Vasas László területi képviselő.