Sugárkezelés. Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben


Rák gyógyítása Cimkék A sugárterápia a rák egyik leggyakoribb kezelési módja.

Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben

A sugárterápia nagy energiájú részecskéket vagy hullámokat használ, mint például röntgen, gamma sugarak a rákos sejtek elpusztítására vagy károsítására. Sugárkezelés sejtek általában növekednek és osztódnak, hogy új sejteket alkossanak.

De a rákos sejtek növekednek és gyorsabban osztódnak, mint a legtöbb normális sejt. A DNS-molekulák lánca, az azt összetartó kémiai kötések közvetlenül a sugárzás hatására, vagy közvetett módon, a sugárzástól képződő szabad gyökök elsősorban hidroxilgyökök hatására károsodnak. A közeli normális sejtekre is kihatással lehet, de csak kis mértékben és sugárkezelés legtöbb esetben helyreáll. Ellentétben a sugárkezelés, amely általában az egész testet érinti, a sugárkezelés általában helyi, célzott kezelés.

A legtöbb esetben csak a kezelendő testrészre irányul és azt érinti.

Hogyan működik a sugárterápia?

Sugárkezelés sugárkezelés célja a rákos sejtek károsítása, elpusztítása, a lehető legkisebb kárt okozva a közeli egészséges sejtekben. Néhány sugárkezelés szisztémás sugárkezelés vénában vagy szájon át adott radioaktív anyagokat használ. Annak ellenére, hogy ez a fajta sugárzás az egész testen keresztül megy, a radioaktív anyag a daganat területén gyűlik össze, így a test többi részére kicsi a hatása.

honnan származik a giardiaza hpv amygdale rák

Ki kaphat sugárterápiát? A rákos betegek több mint fele sugárterápiát kap. A sugárkezelés számos ráktípus kezelésére használható önmagában vagy más kezelésekkel kombinálva. Mi a sugárterápia célja? A korai stádiumú rák gyógyítása vagy sugárkezelés Néhány daganattípus nagyon érzékeny a sugárzásra. Ezekben az esetekben a sugárzás önmagában is elegendő ahhoz, hogy a rák zsugorodjon vagy teljesen eltűnjön. Bizonyos esetekben először néhány kemoterápiás ciklust kell adni.

Más daganatok esetében a műtét előtt sugárzást lehet alkalmazni a tumor zsugorítására ezt operatív kezelésnek vagy neoadjuváns terápiának nevezikvagy a műtétet követően, hogy a rák sugárkezelés megakadályozza adjuváns terápia.

A sugárzás kisebb károsodást okoz, és sugárkezelés szervezet nagyobb valószínűséggel sugárkezelés fel a kezelést. Egyes ráktípusoknál a sugárzás és a kemoterápia együtt használható. Bizonyos kemoterápiák úgynevezett radiosenzitizátorok jobban segítik a sugárzást, ha a rákos sejteket a sugárzásra sugárkezelés teszik. A kemo és sugárzás együttes alkalmazásának hátránya, hogy a mellékhatások gyakran rosszabbak.

A daganat kiújulásának megakadályozása A rák elterjedhet, áttétet képezhet ilyenkor sugárzással pusztítják el a rákos sejteket, mielőtt tumorokká nőnének.

Sugárkezelés

Például egyes tüdőrákos betegek megelőző sugárzást kaphatnak az agyra, mert a tüdőrák bizonyos típusa gyakran képez áttétet az agyra. Néha a jövőbeni rák megelőzésére szolgáló sugárkezelés egyidejűleg lehet adni a meglévő rák kezelésére, különösen akkor, ha a rák várható elterjedési területe közel van a tumorhoz.

Az előrehaladott daganat okozta tünetek kezelésére Néha a rák túlságosan előrehaladott ahhoz, hogy gyógyítani lehessen, ugyanakkor a méretét, kiterjedését csökkentheti a kezelés. A sugárzás segíthet a fájdalom, a nyelés, a légzés vagy a bélelzáródás kezelésében.

Ezt gyakran nevezik palliatív sugárzásnak. Visszatérő ismétlődő rák kezelésére Alkalmazhatósága függ a korábban használt sugárzás mennyiségétől.

Más esetekben a sugárzás a test ugyanazon területén vagy egy másik területen is használható. Egyes daganatok pedig nem reagálnak a sugárzásra, és ezekre a daganatokra a sugárzás sugárkezelés alkalmazható a daganat ismétlődés kezeléseként. Hogyan adható a sugárterápia? A sugárterápia háromféleképpen adható: Külső sugárzás: kívülről nagy energiájú sugárzást irányít a testből a tumorba.

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

A legtöbb ember külső sugárkezelést kap több héten át. Belső sugárzás: A belső sugárzást brachiterápiának is nevezik. Egy radioaktív forrás kerül a testbe közvetlenül a tumorba vagy annak közelébe. Szisztémás sugárzás: A szájon át beadott vagy vénába helyezett radioaktív sugárkezelés bizonyos ráktípusok kezelésére használják.

A sugárzás fajtája attól függ, hogy milyen a rák és hol van sugárkezelés testben. Bizonyos esetekben egynél több fajtát is használnak.

l emberfa papillomavírus a nemi szemölcsök eltávolítása szolkovagin felülvizsgálatokkal

Vajon a sugárkezelés rákot okoz? Régóta ismert, hogy a sugárkezelés enyhén növelheti a rák kiújulásának kockázatát. A kezelés egyik lehetséges mellékhatása, amit az orvosoknak meg kell gondolniuk, amikor mérlegelik az egyes kezelések előnyeit és kockázatait. A legtöbb esetben az ilyen kezelésekből származó második daganat kockázata kicsi.

Ez az egyik oka annak, hogy minden egyes eset más. A sugárterápia befolyásolja a terhességet? Fontos, hogy a hölgyek ne legyenek áldott állapotban a sugárkezelés ideje alatt, mert az károsíthatja a magzatot.

  1. Mit kell tudni a sugárterápiáról?
  2. Cím: Szeged, Izabella u.

A sugárkezeléssel kapcsolatos kérdések, sugárkezelés tegyen fel kezelőorvosának Mi a célja a kezelés típusának? A daganat elpusztítása vagy zsugorítása?

Sugárkezelés (sugárterápia, radioterápia) | hilltopfarm.hu

A rák elterjedésének megakadályozása vagy megállítása? Lehetséges-e a sugárzás a műtét helyett? Mi a valószínűsége, hogy a rák elterjed, vagy kiújul? Milyen típusú sugárterápiát kapok? Hogyan készüljek fel a kezelésre?

vastagbél méregtelenítő berendezés humán papillomavírus fertőzéses kezelések

Lehet-e enni a kezelés előtt, vagy el kell-e kerülni bizonyos ételeket a kezelés megkezdése előtt? Milyen gyakran lesz kezelés? Mennyi ideig tart? Hogyan érzem magam, amíg kapom a kezelést?

miért jelennek meg kerek férgek giardien katze ohne durchfall

Képes leszek dolgozni? Iskolába menni? Gondoskodni a családomról? Milyen mellékhatásai vannak, mikor kezdődnek és mennyi ideig tartanak? Milyen hosszú távú mellékhatások lehetnek? Nagyobb kockázatot jelent-e más, jövőben egészségügyi problémára?